Украйна може да изгуби няколко милиона тона реколта заради наводненията,

...
 
Украйна може да изгуби няколко милиона тона реколта заради наводненията,
Коментари Харесай

Украйна губи милиони тонове реколта след разрушаването на „Нова Каховка“

 

Украйна може да изгуби няколко милиона тона годишна продукция поради наводненията, породени от разрушаването на язовир „ Каховка “ в южната част на страната, заяви украинското министерство на земеделието, представено от „ TVP World “, съобщи БГНЕС.

По данни на министерството разрушаването на язовира ще наводни десетки хиляди хектари земеделска земя в Южна Украйна и може да трансформира в „ пустини “ най-малко 500 000 хектара земя, останала без напояване.

За наводнените земи ще е нужна цялостна агроекологична оценка на положението на почвата и в множеството случаи ще би трябвало да се приложат специфични способи за възобновяване на земята.

Основните артикули, които се отглеждат на засегнатите земи, са зеленчуци, пъпеши, зърно и маслодайни семена.

Украйна е главен международен производител и експортьор на зърнени и маслодайни култури.

Разрушаването на язовирната стена във вторник, за което Украйна и Русия се упрекват взаимно, също по този начин направи невероятно плаването по елементи от река Днепър и лиши Киев от значим маршрут за експорт на селскостопански артикули.

Загубите на селскостопанския бранш може да са доста по-големи от авансово предстоящите, защото бедствието е нанесло вреди на напоителната система.

 

Етикети: загубаКаховкареколтаУкрайна
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР